Електрически бойлери

Posted by moderator 03/06/2019, 05:46 0 Comment(s) За дома,

Електрически бойлери

 

Какво представлява МАГНЕЗИЕВИЯ АНОД и АНОДНИЯТ ТЕСТЕР?

 

Магнезиевия анод представлява вид защита на водосъдържателя на бойлера от „агресивните съставки на водата” (особено в България) които биха указали неприятно въздействие и нарушаване на стъклокерамичното покритие на водосъдържателя. Магнезиевият анод неутрализира тези вредни съставки като отделя магнезиеви йони. Той не е част от бойлера, с течение на времето се изхабява (от 2 до 5 години) и се подменя от сервиз с/у заплащане.

 

Анодният тестер представлява устройство, което следи живота и нормалното функциониране на магнезиевият анод. Когато анода функционира нормално лампичката на бойлера с аноден тестер (пише аноден тестер) свети в зелен цвят, а когато магнезиевият анод приключи своя експлоатационен живот, анодният тестер сигнализира че магнезиевият анод не функционира и трябва да се подмени – лампичката свети в червен цвят.

 

Предназначението на анодния тестер е да сигнализира кога магнезиевият анод е за подмяна.

 

Съвети при монтаж 

 

При бойлерите с обем от 30 до 150 литра от значение е теглото на уредите и стената към която се закрепва – вида на тухлите (и тяхното качество и години) + дебелина + качество на мазилката, гипсокартон, бетон и др., които ние няма как да оценим. В инструкцията указваме минималният диаметър на куките, на които следва да се окачи уредът:

 

„…При монтаж към стана - уредът се окачва за носещите планки монтирани към корпуса му (ако те не са закрепени към него, следва да се монтират чрез приложените болтове). Окачването става на две куки (min. Ф 10 mm) закрепени надеждно към стената (не са включени в комплекта  за окачване)……………..”

 

Решението за начина на монтажа им към стена е индивиуално за всеки конкретен случай. В случая клиента следва да провери за подходящо средство за закрепване при такава дебелина на стената и в специализиран магазин би следвало да му предложат най-подходящия вариант. Трябва да вземе под внимание теглото на уреда (напълнен с вода). То е отбелязано на етикета на кашона и към него трябва да добави водата която побира. На база на това ще се определи диаметъра и дължината на средството за закрепване (според неговата товароносимот). 

 

Ако бойлера не се използва необходимо ли е да го изключваме?

 

Двата варианта са допустими, но в зависимост от това кога и колко топла вода ви е нужна.

 

Ако желаете да имате достатъчно комфортна за къпане топла вода веднага щом се приберте в къщи след дългия работен ден е по-добре да не изключвате вашият бойлер, като термостата на бойлера ще си се включва сам автоматично за да достигне водата нужната температура и когато я достигне ще се изключва сам, т.е. бойлерът ви ще поддържа топла вода до вечерта без да работи на пълна мощност постоянно и да консумира много електричество.

 

Ако все пак решите да го изключвате през деня, колкото и да е добра изолацията вътре, нормално е след като нагревателя не е в режим на работа да има топлинни загуби

 

(тоест водата да изстине) и когато се приберете вкъщи и искате да се изкъпете, топлата вода може да не е достатъчна за консумация от двама човека.

 

Какво представлява фланецът?

 

Фланецът е закрепен с 6 болта към водосъдържателя, позволяващи равномерно разпределение на силата на притискане на уплътнителя. Фланеца се фиксира лесно без възможност за изместване на уплътнителя спрямо него, както и изместване спрямо водосъдържателя. Това от своя страна гарантира добро уплътняване, без вероятност от протичане в нормални режими на работа.

 

Фланецът се монтира от външната страна на водосъдържателя, което осигурява лесен демонтаж и монтаж при периодично обслужване на бойлера (за отстраняване на котлен камък). За да го демонтирате Ви е нужен само гаечен ключ N13, след развиването на болтовете фланеца се отваря сам, не са ви необходими никакви допълнителни усилия за да го отстраните и да сервизирате водосъдържателя си. 

 

 Има ли разлика между стъклокерамично покритие и емайлирано покритие?

 

Разлика има, разбира се. Това са две напълно различни технологии за нанасяне на защитно покритие от корозия по вътрешната страна на водосъдържателя на бойлера - в единия случай е стъклокерамичен прах, който се нанася изключително прецизно, в другия случай е течен емайл. Технологията на нанасяне на стъклокерамично покритие е най-съвременната такава и се използва от най-големите световноизвестни производители на бойлери. Тя се характеризира с много голяма прецизност, пълна автоматизираност на процесите (изключено е влиянието на човешкия фактор), като осигурява по надеждна защита от корозия и по-дълга експлоатация на уреда.

 

      Любопитно:

 

 • Стъклокерамичното покритие е най-екологично чистото покритие
 • Технологията е изобретена преди около 20 години, като първоначално се е прилагала при защита на топлинните водосъдържатели в космическите кораби
 • Водата в бойлерите със стъклокерамично покритие практически се намира в стъклен съд

 

Какво представлява външният терморегулатор? 

 

Външният терморегулатор е устройство, което позволява бързо и лесно да бъде регулирана температурата до която нагревателният елемент загрява водата в бойлера.Чрез позициониране на врътката ние определяме, кога термостата да изключва и съответно контролираме работата на нагревателният елемент.

 

Какво означават различните температурни режима на терморегулатора?

 

Терморегулаторите имат 4 температурни режима:

 

- ПРОТИВ ЗАМРЪЗВАНЕ - използва се в случаите, когато уреда не се използва дълго време,  външната температура е отрицателна и има опасност от замръзване на водата в бойлера. Благодарение на този режим терморегулатора поддържа температура на водата в бойлера от 7 - 10 градуса целзий, което не позволява тя да замръзне и съответно да нанесе непоправими щети на уреда. 

 

- ЛЕТЕН режим - ползва се през лятото, когато нуждата от много гореща вода е значително по - ниска от тази през зимата. Терморегулатора изключва нагревателният елемент при по - ниски температури и по - този начин икономисва ел. енергия.

 

- ЗИМЕН режим - използва се през зимата, когато нуждата от максимално гореща вода е най - необходимо. Този режим е така изчислен, че доставя достатъчно гореща вода и същевременно съхранява живота на електрическата част и водосъдържателя.

 

- АНТИБАКТЕРИАЛЕН режим - Използвайки този режим водата в бойлера ще се загрява до максимално възможните стойности. Този режим не е препоръчително да се използва постоянно, защото съкратява живота на ел. частите и на водосъдържателя. Препоръчително е да ползвате този режим когато дълго време не сте ползвали уреда (седмица, месец и повече) с цел да унищожите всички микроорганизми които биха могли да се появат във водат апрез това време. Също така може да ползватетози режим когато атмосферните условия са ектриймни и нуждите от гореща вода са значително по - високи от нормалното. 

 

Какво представлява електронното управление?

 

Това е модерно управление, което спомага за максимално прецизно регулиране на температурата на водата в бойлера, като същевременно автоматизира и улеснява работата с уреда.

 

Електронното управление разполага с:

 

 • Дигитален термоиндикатор / LED дисплей /: показание на реалната температура на водата с точност на показнаието ±  1 0С
 • Прецизен електронен термостат / с точност до ±  1 0С /: осигурява максимално прецизно регулиране на температурата на водата 0С /
 • Максимална температура на загряване на водата: 75 0С
 • Система за самодиагностика и индикация за аварийна ситуация 
 • Звукова сигнализация за потвърждение на командите
 • Многостепенна електронна защита на уреда: осигурява максимално висока степен на безопасност на уреда при експлоатацията му
 • Аноден тестер проверява състоянието на анодният протектор и необходимостта му от подмяна
 • Бутон за вкл./изкл.