Подови настилки

Posted by moderator 03/06/2019, 02:56 0 Comment(s) За дома,

Подови настилки

 

Изборът на подовата настилка често пъти е въпрос не само на финансови възможности, а зависи от това, в каква зона ще се полага подовата настилка. Ние ще Ви кажем кои настилки са най-подходящи.

 

 

Ръководство

 

Подовите настилки се разделят в две категории: текстилни и нетекстилни настилки. Към текстилните настилки се числят мокет, велтер, както и тъкани и плетени килими. Нетекстилните настилки се делят на 3 групи: еластични настилки (напр. PVC, линолеум, корк), твърди настилки (ламинат, готов паркет, дюшеме и дървени подове) и минерални настилки (естествен камък, теракота, фаянсови плочки).

Изборът на подовата настилка често пъти е въпрос не само на финансови възможности, а зависи от това, в каква зона ще се полага подовата настилка. За кухни и кабинети много подходящи са ламинатните подове, фаянсови плочки или линолеум. Линолеумът има предимството, че е топъл за краката и едновременно не развива плесени.

Само в бани и душ кабини е по-добре да се поставят фаянсови плочки, мрамор и естествен камък. Естественият камък е по-особен: Всяка плоча е уникат. За разлика от тях плочките от фина керамика и фаянсовите плочки са смес от кварц, глина и фелдшпат. В комбинация с подово отопление естественият камък и фаянсовите плочки са идеални, тъй като имат отлична топлопроводимост.

Ламинатът направи истинския победоносен ход. Той не е скъп, изглежда чудесно и лесно се почиства и полага.

За спални или дневни много подходящи са меките мокети. Те допринасят за уютна атмосфера, поемат топлината и шума от стъпките и също са лесни за почистване. Висококачествен мокет от естествени влакна при добро поддържане може да издържи цял живот – затова той е и малко по-скъп.

Условие за полагането на подови настилки е съответно подготвената подова основа. Подовете в стари сгради често пъти трябва да се покриват с плоскости, за да се получи добра основа. Впрочем: Новата подова настилка би трябвало евентуално да се използва като повод общо да се поправи и подобри подовата конструкция. Тук трябва да се обмислят някои неща – за целта се консултирайте със специалист.